Asam Pedas Ikan Pari


Assalamualaikum semua. 

Kisah semalam, LM masak asam pedas ikan pari. Sebenarnya lama dah nak makan ikan pari tapi asik takda je bila cari di pasar. 

Syukur lah semalam ada rezeki. Dapat lah melepaskan keinginan yang lama terpendam. Cewahhhh. 

LM buat simple je asam pedas ni

Bahan:4-5 potong ikan pari
  • 2 biji tomato dibelah 6
  • 5 -6 biji bendi(LM potong dua sebab panjang) 
  • 7 tangkai daun kesum
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 senduk minyak masak
  • garam, dan serbuk perasa secukupnya(jika suka) 
  • 1 batang bunga kantam belah 2

Bahan Untuk diblend

  • 25 tangkai cili kering direndam dengan air panas 
  • 7-9 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1" belacan
  • 2" kunyit hidup
  • 1 sudu besar lada hitam

Kisar semua bahan sehingga menjadi  halus

Cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing
  2. Masukkan 1 cawan air
  3. Renehkan seketika, masukkan ikan dan daun kesom dan bunga kantan
  4. Biar seketika dan masukkan air asam jawa, garam,  dan serbuk perasa
  5. Tambah air sekadar tutup lauk. Jangan banyak nanti cair 
  6. Akhir sekali masukkan bendi dan tomato
  7. Biar sehingga naik minyak , padamkan api
Nota kaki:
Boleh letak sawi jeruk  jika suka, terung pun boleh  jika hendak digantikan dengan bendi

Kalau di Johor bukan semua kawasan asam pedasnya ada lada hitam. Mak LM masak tak letak lada hitam pun tapi LM suka rasa lada hitam tu dan aroma dia memikat hati lepas try asam pedas di Kluang dulu. 

Ikut korang la, kalau takmo lada hitam boleh skip tau. Xde masalah pun. 

Selamat mencuba

Post a Comment

2 Comments

Han Hanni said…
Paling tak reti dan takut nak beli pari. sebab takut dapat yg bau hancing.

Kami masak Asam Pedas, tak kira johor ke melaka ke, kami masuk je semua bahan yg kami ada.
Lydia Miza said…
Betul. Yg bau tu bikin spoil mood. Kdg masak mmg x abis. LM x beli dh yg sekor kecik. Klu beli mmg yg besar sbb yg kecik selalu bau hancing tu