BERGEDIL KENTANG, wajib ada bila buat soto. Terasa seperti tak lengkap hidangan soto tanpa bergedil walau sebenarnya tak mengapa jika tak ada.
Saya punya bergedil mudah je nak buat.
bahan- kentang potong baji cuci bersih dan goreng sampai empuk.
daun bawang -hiris halus
bawang goreng- hiris bawang merah, gaul sikit garam dan tepung gandum goreng sampai garing dengan api perlahan.
daging burger anggaran 3 keping goreng tanpa minyak dan hancurkan.
hancurkan kentang goreng tadi , campur sikit garam, lada sulah, daun bawang dan bawang goreng serta daging burger tadi. Kepalkan dan celup dengan bancuhan telur yang dipukul (jangan sampai cedera kau pukul telur tu ye). Dah celup telur boleh goreng. Tunggu garing baru terbalikan . Jangan asik usik nanti hancur bergedil tu jika beli kentang yang terlalu banyak kanji.
Bila buat bergedil, teringat zaman belajar di UiTM dulu. Saya sangat suka makan bergedil. Kadang setiap hari beli bergedil dua ketul untuk menu lunch di cafe. Ni jika tak turun ke dewan makan untuk ambil makanan percuma la. Zaman kami dulu makan percuma je. Bawa kad makan beratur ambil makanan. Dapat makan free tak bersyukur, kalau menu ikan takmo pergi makan. haiyaaa teruk perangai! huhu. Kalau menu ikan, kami akan bersalin kulit(salin pakaian) untuk kelas sesi petang sebab bau hanyir ikan tu sampai satu dewan makan dan meresap bau ke tudung dan baju kami. Kelas petang baju warna lain, haha. Bukan sebab rajin tapi sebab mual bila cium pakaian sendiri. kih kih kih(kenangan zaman belajar dulu)

0 Comments
Terima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.