Assalamualaikum. Cencaru sumbat versi goreng. ye, kadang tu tekak ni nak yang goreng sebab dah kerap sangat buat cencaru sumbat versi bakar. sesekali ubah selera
Harini masak menu ni saja. Cencaru sumbat belakang versi goreng.
Cepat, sedap dan mudah disediakan.
Belah bahagian belakang ikan. Bersihkan isi perut dan insang.
bahan sumbat.
2 senduk cili kisar
1 cawan kelapa parut
1 biji bawang putih
3 ulas bawang merah
1 sudu kecil jintan
garam
kisar semua dan sumbat dalam ikan. goreng dengan api sederhana dan jangan terlalu garing nanti tak sedap isi ikan kering. pastikan bahagian terbuka yang dibelah tu menghala ke atas supaya isi tu tak terburai habis minyak kita kotor nanti.
5 Comments
Waalaikumussalam.
ReplyDeleteDah cukup sedap ni cencaru sumbat.
Saya suka sangat lauk begini.
Sayapun lauk sederhana ikan goreng saja yang praktis
ReplyDeleteMenu yang ohsem.. bertambah nasi kalau ada cencaru sumbat ini..
ReplyDeletesedap tu!! MZ tak reti mkn ikan ni...hahaha MZ cerewet bab2 ikan ie MZ mkn certain jenis ikan jerrrr
ReplyDeleteAdoiii.. Terliurrr. Ni resepi ikan kegemaran sha. Selalu mak yang buat. Nak buat sendiri tak reti. Selalu terburai je sambal nya tu. Hahahahaha
ReplyDeleteTerima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.