TIPS MEREBUS JANTUNG PISANG PUTIH


 Assalamualaikum. ada peminat jantung pisang di sini? saya suka makan ulam jantung pisang yang direbus tapi selalu sangat kecewa bila merebus jantung pisang jadi hitam hasilnya. jom kita check apa tips merebus jantung pisang jadi putih


Ada yang bertanya, apa tips jantung pisang kakLM elok putih tak hitam. Biasanya LM Panaskan air sampai mendidih. Masukkan asam keping(Asam gelugur) 2-3 keping tambah sedikit garam. Lepas tu baru masukkan jantung pisang. Selepas rebus toskan dan selepas itu baru belah.


Pernah saya try buat cara sama tapi belah dua jantung tu sebelum rebus. Tapi jadi hitam. Maka, sekarang ni memang rebus sebiji bulat tu. Nak makan baru saya belah. 


korang ada tips lain tak? share la


Post a Comment

4 Comments

  1. Wah makasih tips nya...kadang saya rebus jantung pisang di belah dulu, warnanya jadi hitam

    ReplyDelete
  2. Ooo begitu, nanti boleh try..bila memang Sis pun belah dua dulu, patut hitamm

    ReplyDelete
  3. Tak pernah rasa jantung pisang ni. Mesti sedap kalau cicah sambal atau tempoyak....

    ReplyDelete
  4. Oh ic.... Ternyata ada trik nya juga yaaa supaya tak hitam 👍

    ReplyDelete

Terima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.