Stok cili dan segala ramuan untuk memasak pasti akan terbazir jika kita tak prep dengan betul. untuk saya, biasanya saya akan beli untuk stok seminggu atau dua kerana kerap keluar beli stok barang basah. tips stok cili tahan lama yang saya amalkan antaranya adalah
1. buang tangkai cili kerana tangkai akan membusuk dan cili turut sama busuk
2. alas bekas simpanan dengan tisu agar air/ wap cili akan terus meresap pada tisu
3. atas cili juga letakkan tisu agar cili sentiasa kering jika berwap.
selain cara ni boleh juga
4.simpan dalam plastik ziplock
5. simpan dalam plastik khas dan vacuum .
selamat mencuba.
10 Comments
good tips.. tq for sharing
ReplyDeletebagusnya...kmieja jenis sumbat semua, bolehlah try cara UA
ReplyDeletebetul, semua benda kita ikut style ni, ahaha! seronok nak memasak jika bahan mencukupi.
ReplyDeleteterima kasih untuk tips ni.. boleh cuba la nanti.. ^^
ReplyDeleteThanks for sharing, selalu dalam ziplock sebab tak banyak.
ReplyDeleteBetul Cie pun guna tips ni memang tahan lama lebih seminggu.
ReplyDeleteok! nanti nak try
ReplyDeletePH simpan sayur dlm ziplock bags sekarang ni.. tahan lebih lama
ReplyDeleteTips sederhana tapi sangat bermanfaat.
ReplyDeleteRupanya rahasia nya ada paba point 2 dan 3.
Terima kasih tips nya, Mbak.
salam,
Oh pantas cabe saya cepat busuk, krn tangkai tak saya buang. Thank you kak, nanti nak coba lah tips nya
ReplyDeleteTerima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.