TIP STOK CILI TAHAN LAMA

Stok cili dan segala ramuan untuk memasak pasti akan terbazir jika kita tak prep dengan betul. untuk saya, biasanya saya akan beli untuk stok seminggu atau dua kerana kerap keluar beli stok barang basah.  tips stok cili tahan lama yang saya amalkan antaranya adalah
1. buang tangkai cili kerana tangkai akan membusuk dan cili turut sama busuk
2. alas bekas simpanan dengan tisu agar air/ wap cili akan terus meresap pada tisu
3. atas cili juga letakkan tisu agar cili sentiasa kering jika berwap.

selain cara ni boleh juga 
4.simpan dalam plastik ziplock
5. simpan dalam plastik khas dan vacuum . 

selamat mencuba. 

Post a Comment

10 Comments

  1. good tips.. tq for sharing

    ReplyDelete
  2. bagusnya...kmieja jenis sumbat semua, bolehlah try cara UA

    ReplyDelete
  3. betul, semua benda kita ikut style ni, ahaha! seronok nak memasak jika bahan mencukupi.

    ReplyDelete
  4. terima kasih untuk tips ni.. boleh cuba la nanti.. ^^

    ReplyDelete
  5. Thanks for sharing, selalu dalam ziplock sebab tak banyak.

    ReplyDelete
  6. Betul Cie pun guna tips ni memang tahan lama lebih seminggu.

    ReplyDelete
  7. PH simpan sayur dlm ziplock bags sekarang ni.. tahan lebih lama

    ReplyDelete
  8. Tips sederhana tapi sangat bermanfaat.
    Rupanya rahasia nya ada paba point 2 dan 3.
    Terima kasih tips nya, Mbak.

    salam,

    ReplyDelete
  9. Oh pantas cabe saya cepat busuk, krn tangkai tak saya buang. Thank you kak, nanti nak coba lah tips nya

    ReplyDelete

Terima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.