BAKWAN

Bakwan, pertama kali makan menu ni Doha dulu terus teringat jemput-jemput di kampung halaman. Setiap kali ada acara yasin atau makan-makan bersama sahabat dari Indonesia di kejiranan kami mesti ada yang bawa bakwan. sedapnya, ala-ala cucur sayur . rangup dan sedap. 

Sejak dah suka tu bila keluar makan di kedai Indonesia pasti akan cari bakwan , terutama di kedai Butami yang popular di Bandar Doha. kadang tu harini dia buat bakwan sayur esok dia tukar bakwan jagung. Saya lebih suka bakwan sayur.

Di bawah ni saya sertakan resepi bakwan versi sayang, kalau nak sedap kena tunggu sahabat indonesia yang masak, baru umph rasa dia. hehe


Bahan:
Kobis-hiris
Carrot-hiris
Taugeh-hiris
Daun bawang
Udang-potong 3-4(saya tambah ikut selera)
1 telur
Garam
Lada sulah
2 sudu tpg gandum
6-7 sudu tpg jagung
Air-sesudu dua agak2 bahan melekat sesama sendiri saja

goreng leper leper lagi sedap, dia akan jadi rangup. sedap di makan ketika panas.

Boleh letak  daun kucai, jagung manis apa saja sayur kesukaan korang ikut citarasa.

Post a Comment

0 Comments