BUAT TELUR PINDANG

Assalamualaikum. Telur pindang, telur tradisi orang Johor ni bukan semua orang pandai makan. Sebenarnya rasa dia sedap je, ada rasa rempah ratus dari jintan semua tu tapi bila rupa dia mirip telur herba cina yang dijual di pasaraya tu ramai yang tak berani cuba makan. 





Telur pindang masih dalam periuk.. Jadik ke tak jadik ni?

Kat Segamat sebijik rm1.50. Kat sini ngidam camne pun tak dapat. Mana ada orang jual, huhu. 

Saya cuma guna daun herba yang ada saja, setakat daun senduduk yang tumbuh tepi jalan masih mampun cari lagi. mana yang tak ada saya skip saja. asal ada bau dan rasa sudah cukup happy. hehe. 

saya guna:

jintan
ketumbar
kicap
daun senduduk
daun manggis
daun serai
kulit bawang merah
garam

katanya ada masyarakat Melayu di Indonesia yang buat telur pindang juga cuma bahannya lain sikit dan ada yang letak daun Jati katanya . Saya tak pasti kawasan mana .

Post a Comment

3 Comments

  1. Kalau suka lain kali bila kupas bawang jgn buang kulitnya. Kumpulkan simpan. Kalau guna kulit bawang tak payah guna kicap banyak tapi kena guna garam kasar sikit. Letak jintan/ketumbar, serai/daun kunyit semua tu dan lain-lain rempah mesti jadi.


    ReplyDelete
  2. Kira rajin juga LM ni..
    Akak pun suka makan telur pindang ni..
    wlpn bukan Johorien hahha..

    InshaAllah jadi tu LM..
    ikut petua kakzakie tu..

    ReplyDelete
  3. nanti kalau terjumpa mana2 nak kena beli gak telur pindang ni. nak merasa!!!!

    ReplyDelete

Terima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.