Roti Manis


Assalamualaikum semua. Dah tidur ke tu?

Dah malam baru sempat LM update blog. Dari siang tadi busy tak tentu hala. Aish pun tak sihat, asik meragam je dari pagi. Ni petang si Syahim pula tak sihat. Rasanya kedua mereka tak ke tadika la tu esok kalau masih tak sihat.

Cerita pasal roti manis, sebenarnya ni roti kegemaran LM. Sedap sungguh jika dapat dicicah dengan kopi o. Makan panas panas pula tu. Sedapnya la hai. Tapi nak buat roti, buka selalu mood rajin tu datang. Hihi

Kebetulan ada doh yang LM frozenkan dah berminggu, maka boleh la buat roti tanpa perlu menguli terlebih dahulu. Alhamdulillah walau cuaca tak panas petang tadi dengan hujan lebatnya di Seri Kembangan ni roti tetap naik. Cuma lambat la sikit naiknya. 

Saja buat kecik kecik. Mudah Aish nak makan. Kalau saiz kecik ni comel je dia nak ngap. Sesuai sangat dengan mulut budak 4 tahun. Hehe.

Ada yang suka roti manis? LM buat juga roti sosej tadi. Alhamdulillah boleh la anak anak ni kudap sampai esok. 
Yang ni LM adun doh lain. Risau anak tak cukup makan 2 loyang roti manis tu, laju lanu uli pula 1 adunan lagi untuk dibuat roti sosej. Lepas la untuk sarapan dan bekal esok. Haha bijak tak LM? Tak payah kayuh sudip pagi esok.

Resepi ni LM cuma guna :
500 gram tepung roti
220-240ml air (ikut jenis/gred tepung. Jgn curah smua terus.)
65 gram gula.
Telur ( kuning saja 2 biji) 
5 gram garam
5 gram bread improver
5 gram bread softener
Butter 70 gram.
20 gram Susu tepung
8 gram yis brand saf

3 x uli jika breadmaker

Siap uli terus bulatkan doh. Proofing 20 30 minit smpi 2 kali ganda naiknya

Naik je terus bakar 20 minit api atas bawah. 

Sebelum bakar sapu  susu segar atas dia. Tabur gula. Terus bakar

Siap bakar sapu butter agar lembut dan berkilat. 

Post a Comment

0 Comments