BINGKA LABU SEDAP DAN LEMBUT


Assalamualaikum semua. Ada peminat bingka? Kebetulan saya ada lebihan labu baki buat sayur labu haritu. Nak buat pengat tak ada peminat, maka buatlah bingka labu. Sedap  layan bingka time hujan -hujan di petang hari. Hehe. 

 
Bahan:
2 biji telur
2 cawan santan
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula 
1/2 kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar butter
11/2 cawan labu yang dah direbus dan di lenyek. 
Bijan untuk hiasan atas jika suka. 


saya cuma guna blender saja, masukkan santan dan telur. Kemudian masukkan bahan lain kecuali bijan ke dalam blender dan kisar

Sapu loyang dengan minyak, tuang adunan dan bakar. Tabur Bijan jika suka. saya tak tabur sebab tak suka rasa bijan. 

saya bakar guna acuan loyang bulat yang lubang tengah bakar guna dapur gas tu. Dalam 1 jam suku gitu la dia masak. Suka  yang berkerak tepinya. Jika tak suka kerak sangat dah masak tu boleh la angkat terus. 

Sejuk kan baru potong tau. 

Resepi ni jenis lembut. Bagi orang yang baru pakai braces  macam saya ni sesuai sangat la. Haha.. Malas nak makan benda keras mendera diri. Sakit ui. baru sebulan pakai braces, (dua tahun yang penuh dugaan huhu)





Post a Comment

3 Comments

  1. ada belen lg x? nakkkk sikittt hahaha

    ReplyDelete
  2. Wak pun suka bingka labu.

    ReplyDelete
  3. MZ biasa mkn bingka yg biasa tu jer, tak pernah lg try bingka labu ni...nmpk sedappp

    ReplyDelete

Terima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.