Pokok Cili



Assalamualaikum.

Projek menanam cili semula dah bermula. LM risau pokok cili yang ada akan mati nanti takda back up. Kebetulan dah masuk musim hujan, sesuai sangat nak menanam.



ni pokok cili lama

Pakji dah buatkan tempat letak pasu pokok cili di sini, seronon la mudah LM nak petik cili nanti





proses menukar pasu. LM guna sedikit daun kering tu sebagai kompps.sayang pula daun rambutan banyak bersepah tu. serbuk kayu hasil kerja pakji haritu ada 3 pasu pun LM guna sedikit campur dengan tanam hitam.


baca komen wak lat katanya ikut tahap matang cili ni akan bertkar warna. maksudnya putih tu yang paling muda la kot? merah paling masak?

pasu pokok kunyit pun tak susun lagi. anak pokok cili nak kena tambah 3 - 4 pasu lagi. lepas ni nak beli anak benih terung juga. 

Lepas tu nak semai kangkung, biji benih dah beli. tak sempat semai saja. doakan projek LM ni berjalan lancar ye.

 

Post a Comment

4 Comments

adnil linda said…
seronok kalau tanam menjadi...hihihi
Ammi said…
Memula ammi ingat awak letak pasu cili kat bumbung…ambik gamba dari bawah kisahnya
Mama Zharfan said…
project menanam ni memang terapi utk MZ laaa..sama mcm LM heheh tp my pokok cili tinggal satu pasu jer tu pun daun2 mcm kena mkn ulat haishhhh
fanny_dcatqueen said…
Semoga subuur dan banyak buahnya kak LM. Saya pernah dulu tanam, mati pyla dimakan hama 😅. Langsung takut nak tanam lagi 🤭