SATE AYAM VERSI SIHAT

 Assalamualaikum


Ada peminat dada ayam kat sini? 

Kalau di rumah LM ni jika masak lauk ayam, bahagian dada sure takda siapa yang akan ambil. Biasanya Syahim saja yang sudi makan. 


Maka, apabila beli stok ayam LM akan terus asing bahagian dada ke dalam bekas lain. Mudah nak masak menu khas untuk isi ayam ni. Jika tak guna untuk rencah mee goreng, LM akan buat menu untuk bekal anak. 


Grill perap dengan rempah cajun atau cuma perap dengan bawang dan lada hitam 


Kadang tu LM salut tepung buat sandwich bersama ayam bertepung ni. Buat wrap atau apa saja isi ayam

Sate versi sihat LM gelar ayam ni. Mudah saja, cuma pakai rempah cajun. Cukup rasa dan tak perlu lagi letak garam. 

Anak anak ni suka. Mudah nak buat cuma cucuk dan grill atas kuali. 


Sekali buat banyak terus. Anak besar yang di rumah pun kadang tu suka makan menu bekal adik adik ke sekolah.

 
Takda karbo ke? 
Ye takda. Anak anak ni kalau mereka kenyang memang tak mau nasi atau segala jenis makanan karbo. Jika datang mood lapar dia, memang dia minta nak nasi dan ayam bla bla bla. Hehe 


Post a Comment

10 Comments

  1. Samalah kita, lebih sedap makan lauk ayam bahagian yang ada tulang. Yang penuh isi gini kita asingkan untuk masakan sesuai.

    Bagus ni…sate ayam buat sendiri. Memang lebih sihat 👍🏽

    ReplyDelete
  2. Sama je dgn anak² PH, isi ayam kurang gemar. Tapi kalau buat ala² popcorn ayam tu or ayam gunting sukalah diorg.
    Nanti nak try resepi LM ni pulak 👍

    ReplyDelete
  3. bagus idea dan tips ni. nanti nak try ;)

    ReplyDelete
  4. mudah disediakan...cuma buh cajun, boleh try nih..

    ReplyDelete
  5. bagus idea LM, kannn kalau rumah ni pun sama dada lah bahagian paling tak di gemari, anak kak ana kata isi padat depa tak mau hehe :)

    ReplyDelete
  6. Betul sihat nii.. grill jer atas api

    ReplyDelete
  7. Sate sehat begini kalo di sini sebutnya sate taichan 😁🤭. Dan sambal nya cukup sambal Chili padi dengan garam dan jeruk nipis sedikit .

    ReplyDelete
  8. Sama juga di rumah ni, isi ayam selalu asingkan dulu. Biasa buat inti sandwich atau pun buat ayam goreng kunyit.

    ReplyDelete
  9. guna rempah cajun mudah kerja sbb dah cukup rasa hehehe

    ReplyDelete
  10. kesian kan dada ayam.. selalu jadi mangsa.. tidak dipandang jika ada bahagian lain.
    Padahal bahagian ni lah yang paling bagus.
    Kalau buat masak buttermilk pun sedap.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi membaca dan komen. Komen yang baik2 saja ye. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.

Andai ada sebarang pertanyaan boleh email saya di lydiamiza23@yahoo.com