PISANG BATU




 Pisang batu? betul ke nama dia. Pernah nampak ada orang sebut pisang ni pisang batu sebab banyak biji. Nama lain dia LM pun tak tau.


Assalamualaikum semua. Hai selamat pagi. 


Ada yang kenal pisang ni? Pokok dia mirip. Pisang Abu atau mirip juga pisang nipah. Daun lebar pokoknya tinggi.


Buahnya penuh biji memang tak boleh digoreng untuk makan. Ada ternampak posting dari Indonesia mereka makan ketika Muda buat macam rojak. Makan Muda sebelum biji tu jadi warna hitam. Jika dah warna hitam akan keras biji tu katanya. 


Plan nak tebang saja pokok ni. Ada dua rumpun di kebun. Tapi, daun dan jantung dia boleh di guna. Sayang kan? 

Post a Comment

6 Comments

  1. kalau kat kelate, MZ panggil pisang ni pisey kebatu (memang ada perkataan batu jugakkkk)

    ReplyDelete
  2. MA memang x pandai la bab jenis2 pisang ni.. mcm2 sgt.. he he he..

    ReplyDelete
  3. Tak reti tengok jenis pisang kecuali pisang tanduk dan pisang emas.

    ReplyDelete
  4. mkn time blm masak x kelat ke rasanya... jantung pisang..sedap tu..

    ReplyDelete
  5. Iya kak, biasanya dipakai bumbu rujak saat pisangnya masih muda. Dan rasa bumbu JD lebih enak, ada kesat2nya. Cuma tak semua daerah pakai pisang batu utk bumbu rujak. Biasanya Medan dan Jawa timur. Daerah lain saya tak pernah lihat

    ReplyDelete
  6. Pisang kalau banyak biji memang susah sikit nak makan ..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi membaca dan komen. Komen yang baik2 saja ye. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.

Andai ada sebarang pertanyaan boleh email saya di lydiamiza23@yahoo.com