Pesakit SLE akan lalui semua keperitan dengan sisa semangat yang ada. Bila sakit, sedaya upaya cuba buat kerja harian walau kadang tu tak mampu. Apabila jari keras tak boleh pakai atau tak kuat pegang barang, kami cuba permudahkan urusan di dapur. Ini antara tips dapur buat diri saya yang sedang berperang dengan SLE
1. Tukar Periuk Berat ke Versi Ringan
Cari periuk non-stick aluminium yang ringan, tetapi tahan lasak. Elakkan jenis stainless steel yang berat gila.
Jenama macam Tefal, Neoflam, La Gourmet ceramic biasanya lebih ringan dan tak melekat.
2. Guna Periuk Kecil atau Saiz Sesuai
Kalau tak masak banyak, guna periuk saiz 18cm atau 20cm je. Cukup untuk 2-3 orang makan, tapi senang angkat dan cuci.
3. Jangan Angkat Air yang banyak, tuang air ke dalam eriuk
Gunakan mug atau cawan sukatan untuk cedok air dari sinki masuk ke dalam periuk yang dah duduk atas dapur. Tak perlu angkat periuk pergi sana-sini agar tidak memudaratkan sendi kalian
4. Guna Penyangkut Periuk atau Rak Gelongsor
Ada rak khas yang boleh pasang kat dapur (macam drawer) untuk letak periuk — jadi kita cuma tarik keluar, bukan angkat.
5. Gunting > Pisau
Untuk ayam, sayur atau daging — pakai gunting dapur tajam. Lebih senang dari pakai pisau bila sendi tak stabil.
6. Blender / Food Processor untuk Tumbuk
Masa flare, tumbuk bawang atau cili memang terasa azab. Jadi, gunakan blender kecil macam Hand Blender atau Chopper — supaya kerja menjadi lebih cepat dan tak letih.
7. Guna Silicone Handle atau Sarung Tangan Lembut
Pegang periuk besi atau pemegang panas boleh sakitkan jari. Guna silicone grip atau sarung tangan dapur yang lebih lembut & fleksibel.
Semoga dipermudahkan selalu urusan harian kalian yang menghidap SLE . Jaga diri sentiasa ye , terutama sekarang ni musim panas. sentiasa berpayung atau gunakan topi.
0 Comments
Terima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.