ULAM DAN SAMBAL BELACAN
Saya bukanlah seorang 'kaki ulam' namun saya penggemar sambal belacan. maklum la, orang Selatan kan! saya memang tak pandai makan budu , cencalok semua tu. hanya tahu makan sambal belacan saja.
Sejak misi membuang 10kg lemak tepu dari tubuh badan memang saya jarang cuit sambal belacan dalam hidangan. bukan kerana kalori dalam sambal tapi kerana menu ni bahaya. bila makan saja, selera mula menggila dan akan bertambah dua tiga kali tanpa rasa bersalah. bahaya ooo
misi tarah/kikis lemak dari hujung tahun lepas dengan berat 65kg alhamdulillah berhasil. kini bila berat badan 51-52kg berani la nak makan nasi setiap hari dan sesekali dapat jamah sambal belacan. nyumsss.
ops, lepas makan sambal belacan kena puasa nasi tiga hari sebab makan bertambah tak ingat dunia. dah jemu makan daging sejak beberapa hari raya ni pasti menu simple rebus rebus dan sambal belacan jadi pilihan kan? hehe
8 Comments
SA belum makan daging lagi...hahahahaha.....boleh?
ReplyDeleteSaya googling, belacan itu mirip dengan terasi rupanya kalau disini Mbak. Hanya rasa belacan lebih ringan dibanding terasi.
ReplyDeleteNah kalau terasi saya suka. Pokoknya kalau makan ada sambal terasi, lahap dan tambah terus...
Salam,
byk dh turun berat tu
ReplyDeleteSemoga lancar yaa diet nyaa.
ReplyDeleteDaku juga lagi dalam misi buang lemak sebanyak banyaknya ini
saya lom start diet lagi ni, memang gain weight kaw2 ni
ReplyDeleteWah banyaknya dah turun berat tu. Takpe cheat sekali sekala.
ReplyDeleteMemang bahaya ni. Buat bertambah makan nasi. hihi..saya pun suka makan sambal belacan dan kaki ulam. Ada sambal belacan kena ada ulamnya.
ReplyDeleteMemang tak boleh lawan kombinasi ulam dengan sambal belacan ni
ReplyDeleteTerima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.