Bergedil kentang. Makanan mudah dibuat tapi kalau datang angin malas memang tak terbuat- buatlah jawabnya. Biasanya saya buat bergedil jika ada menu soto .
Kebetulan ada stok kentang dan semua bahan lain pun ada, gigih merajinkan diri buat bergedil ni demi memenuhi keinginan anak tekak ni. hehe
cara saya:
kupas kulit kentang dan potong baji. cuci bersih dan goreng kentang.
2-3 keping daging burger di goreng atas pan tanpa minyak.
1 biji bawang besar digoreng jadikan bawang goreng. kalau ada stok bawang goreng homemade lagi bagus.
daun sup dalam segenggam
sedikit garam
lenyek kentang bersama daging dan bahan lain sampai sebati. kepalkan dan leperkan sedikit.
celup kentang dalam telur yang dipukul bersama sedikit garam dan 1/3 sudu kecil tepung jagung. goreng sampai warna keemasan
selamat mencuba.
.jpg)
8 Comments
Dapat makan terus lagi mudah...hehe
ReplyDeleteMakan dengan soto memang sedap bergedil ni.
ReplyDeletesedap tu..tp nk buat malas ..hehe
ReplyDeletesedap cicah sambal kicap.
ReplyDeletenampak senang, jika syasya yg masuk dapur macam nak terbalik dapur tu dikerjakan hanya bergedil kentang. jadi, marilah kita membeli... hiiii~
Saya sukaaaa perkedel ini tapi memang malaaas buatnya. Mungkin sebab harus digoreng beberapa kali, belum lagi bulat2kan😂. Kalo bisa sekali masak kan enak yaa 😄. Makanya saya jarang biar ini
ReplyDeleteTypo pula. Jarang buat ini. Tapi kalo kebetulan ada stok ke tang dah lama, mau tak mau buatlah, daripada busuk 😅
ReplyDeleteDia kalau malas, benda senang pun jadi payah. Kena ada mood rajin baru gigih membuatnya. Kalau buat bergedil ni kena buat banyak dan frozen kan. Boleh makan anytime. Makan dengan nasi atau buat kudapan minum petang cicah sambal kicap pun sedap ni. Kenyang pun kenyang.
ReplyDeletesaya pernah try buat zmn2 PKP ari tu...
ReplyDeleteTerima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.