CUCUR UDANG

Assalamualaikum. hai korang. menu apa minum petang ni? Saya buat cucur udang, kebetulan ada bahan saja la buat sikit habuan anak tekak sementara ada selera nak makan . Lidah ni rasa pahit je selalu, memang takda selera sangat nak makan.


curah sos dia sikit, nyumss. versi kurang 
garing ni saya punya.hehe

Adunan cucur ni saya buat simple saja. 

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis kering mauripan
 sedikit garam
sedikit pewarna kuning/ kunyit
bancuh dengan air sejuk+ais . jangan terlalu cair. anggaran seperti adunan cekodok/ cucur bilis je. biar 30 minit baru goreng.


(sayur dan udang bila nak goreng baru campur)
sayur  saya guna kucai dan tauge
udang - saya potong 4 untuk seekor udang tu. kupas kulit sekali. 

saya suka campur udang dalam adunan tepung bukan letak udang di atas seperti jual di kedai. dapat isi udang banyak sikit, hehe. lagi pun kalau letak isi takda la kulit tu. mudah nak makan. 

tempat korang makan dengan sos macam kuah popia atau kuah kacang? saya pakai kuah popia tu je. kalau korang suka kuah kacang buat la sesiap kuah kacang tu. hehe.

Post a Comment

0 Comments