Assalamualaikum. Terong berlado antara menu pembuka selera jika saya tak tahu nak makan apa. Ada menu ni, lauk ikan goreng atau telur dadar pun dah memadai. Nak lagi best jika ada ikan kering yang digoreng garing-garing. perghhh mantap!
Biasanya bila membeli terong, saya akan beli terong panjang. Saya tak suka terong bulat. Terong panjang pun saya gemar pilih yang masih belum tua agar bijinya tidak banyak.
bahan:
terong dibelah dua dan dipotong dua atau tiga
cili padi
cili merah
bawang besar
baang putih
garam
ikan bilis
belacan
kicap manis
serbuk perasa
goreng terong sampai sedikit lembut dan asing ke tepi.
cili api, cili merah, bawang putih. belacan dan ikan bilis dikisar jangan halus sangat. tumis sampai naik minyak. masukkan garam, serbuk perasa dan kicap. gaul dengan terong yang dah digoreng tadi sampai betul betul rata. boleh dihidangkan.
saya campur cili merah dengan cili padi agar rasanya tidak terlalu pedas. jika korang suka pedas berapi boleh guna cili padi yang berwarna merah sepenuhnya.
0 Comments
Terima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.