CILI KERING

 Assalamualaikum. 


Ada orang sangat suka makan pedas dan tidak kisah jika makan sambal yang pedas melahar bagai terbakar anak tekak. 


Berbeza dengan LM, sejenis malas nak masak lauk dewasa dan lauk anak kecil. Terus saja masak untuk anak sekali. Jika buat ayam masak lomak cili api pun pedas manja saja. Aish dan Syahim pun boleh makan. Jika dulu zaman mereka usia 2 - 3 tahun LM memang buat pedas manja saja. Sekarang ni mereka dah besar sikit buat pedas sikit pun tak mengapa. 


Sama juga kisahnya dengan sambal yang gunakan cili kering. Jika terbeli cili yang pedas sangat memang terlompat la kepedasan. Bukan anak saja terkejut, diri sendiri pun tak sanggup makan. 


Biasanya LM akan Campur dua jenis cili jika buat paste cili kisar. Jenis cili kering yang besar gemok tu dan Campur jenis yang kurang pedas. Yang gemok tu tak pedas langsung tapi warna dia cantik merah. Sambal jadi lawa Je hasilnya. 




Dia dia cili kurang pedas tu. Dia tak berapa kerinting


Cili gemok ni tak pedas langsung. 


Cili kering India ni jenis pedas. 

Zaman Aish dan Syahim kecil, kami guna cili kering tak pedas tu saja. Bila buat sambal memang anak kecil ni boleh makan sama. Buat nasi lemak pun mereka makan dengan sambal. Sebab tu mereka enjoy makan di rumah, kalau kat kedai kepedasan semuanya. 

Biasanya  LM akan buat cili kisar 2 - 3 bekas. Guna balang kuih tu saja. 1 letak dalam peti sejuk biasa dan lagi 2 bekas LM beku kan. Bila nak guna baru letak bahagian bawah. Cara begini dapat jimat masa tak perlu kerap merebus cili dan bila kita beku kan cili tahan lebih lama. 

Kenapa tak pakai cili boh? Takmo! Rasa dia tak sama macam cili kita kisar sendiri. Sejak kecil mak memang buat sendiri cili kisar sebab tu tekak LM tak biasa makan cili kisar yang di pasaraya. Ada rasa masam pada  cili tu. Entah la, lain rasa dia susah nak terangkan. Lain orang lain selera. Kan? 


Post a Comment

3 Comments

Time Traveller said…
Skrg pun cari cili yg gemuk tu buat smbal.. tak pedas lagi anak2 4 org semua kcik2 lagi.. tak berani nak take chance buat yg pedas huhuu..
fanny_dcatqueen said…
Saya jarang pakai Chili kering 😅. Krn memang kalo masak pun lebih ke menu simple tanpa cabe. Krn anak pertama tak bisa pedas samasekali. Saya pun malas nak buat 2 menu kak, jadi ya sudahlaah buat masakan yg bisa untuk semua saja 😄
Mama Zharfan said…
MZ time masak apa2 yg ada sambal, memang blend jugak cili kering, dan campur dgn cili giling brand puteri jugak