CILI KISAR

 Assalamualaikum



Cili kisar. 


Kalau nak buat punya la malas. Tapi bila tak ada stok lagi la terasa malas nak memasak sebab proses memasak jadi lambat. 


LM guna 2 jenis cili. Campuran cili gemok tak pedas dan cili kurang pedas. Rebus dan kemudian  buang bijinya. Kisar dengan air, garam dan Minyak masak. 

Biasanya LM akan buat beberapa bekas sebegini. 1 untuk terus guna dan dua bekas lagi dibekukan. Bila dah nak habis baru defrost. 


Jangan ditanya kenapa tak guna cili boh yang jual di pasaraya. Sejak kecil memang mak guna cili kering. Lidah LM tak biasa dengan rasa cili kisar orang jual tu. 


LM kisar cili awal sebab nanti pulang dari kampung balik beraya kelam kabut jika tak ada stok cili. Kena serbu dengan orang nak beraya memang menangis la. Huhu 





Post a Comment

4 Comments

Warisan Petani said…
Cili kisar macam ni pun dah ada orang jual
fanny_dcatqueen said…
Dulu mama saya yg selalu stock cabe giling buatan sendiri di rumah. Mama pun bilang dia tak suka dengan cabe giling yg dijual di pasar. Hebat lidah nya bisa merasakan. Kalo saya memang cari yg paling mudah, beli saja , 😅 😁. Tapi tak selalu, Krn jarang masak menu yg memakai cabe giling.
anamizu said…
betul tu LM.. Ana pun terbiasa buat sendiri cili kisar ni & tak berapa gemar guna yg beli tu hehe
Mama Zharfan said…
bagusnya LM rajin buat homemade cili kisar. MZ beli jer tp cuma serasi dgn brand puteri..brand2 lain tak sedap sbb mcm rasa chemical/pengawet (my personal view la)