Assalamualaikum, cili kisar aka cili boh. korang biasanya buat sendiri atau beli ? saya memang buat sendiri sebab tak mau ada isu cili bph masam ke apa sebab zaman kecil dulu mak memang kisar sendiri cili yang kami guna di rumah. Maka saya tak tahu cili boh brand apa yag sedap. huhu
Kalau nak buat stok cili kisar punya la malas. Tapi bila tak ada stok lagi la terasa malas nak memasak sebab proses memasak jadi lambat.
saya guna 2 jenis cili. Campuran cili gemok tak pedas dan cili kurang pedas. Rebus dan kemudian buang bijinya. Kisar dengan air, garam dan Minyak masak.
Biasanya saya akan buat beberapa bekas sebegini. 1 untuk terus guna dan dua bekas lagi dibekukan. Bila dah nak habis baru defrost.
4 Comments
Cili kisar macam ni pun dah ada orang jual
ReplyDeleteDulu mama saya yg selalu stock cabe giling buatan sendiri di rumah. Mama pun bilang dia tak suka dengan cabe giling yg dijual di pasar. Hebat lidah nya bisa merasakan. Kalo saya memang cari yg paling mudah, beli saja , 😅 😁. Tapi tak selalu, Krn jarang masak menu yg memakai cabe giling.
ReplyDeletebetul tu LM.. Ana pun terbiasa buat sendiri cili kisar ni & tak berapa gemar guna yg beli tu hehe
ReplyDeletebagusnya LM rajin buat homemade cili kisar. MZ beli jer tp cuma serasi dgn brand puteri..brand2 lain tak sedap sbb mcm rasa chemical/pengawet (my personal view la)
ReplyDeleteTerima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.