CUCI KARPET

 Assalamualaikum.


Hai Semua. 

Salam Selasa yang indah. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua hari ini. 


Alhamdulillah Syafiq dah ke sekolah Menengah, Ariz dan Aish pun dah ke sekolah kebangsaan. Tinggal ummi saja di rumah. Tadi sambil bervideo call dengan bonda pukul 10 pagi dah masak. Menu harini ikan tenggiri masak Asam pedas campur bendi dan ayam goreng tepung. Kalau rajin sekejap lagi masak sayur tauge. Kalau tak rajin, senyum kambing saja lah mengadap menu tu saja, Alhamdulillah

Anak kecil tu dah gerak ke sekolah, lega banyak dah. Menyiapkan budak tahun 1 dan tahun 3 tu kelam kabut juga ummi ni. 


Mereka siap saja berpakaian dan simpan bekal makanan dalam beg terus LM cuci karpet.


Alhamdulillah selesai kerja mencuci  Harap esok kering la. Sini kerap hujan pada waktu petang.  Kalau pagi tu panas sangat, petang lepas zuhur biasanya mulai hujan.


Kerja sebegini walau nampak tak berat tapi berat juga. Dah sembur depan kena alih karpet tu sebab nak sembur bahagian belakang pula. Dah kena air memang berat apatah lagi buat kerja seorang diri. Tapi, bila dah selesai seronok. Kerja membersih ni terapi. Bila dah siap hati pun gembira. Setuju? 



Post a Comment

9 Comments

Ammi said…
dah masukkan dalam list cuti sekolah nanti acara membasuh karpet ni. kita takde waterjet...pakai berus je sudah
Mama Zharfan said…
Bagusnya LM rajin cuci carpet! MZ biasanya buat cuci2 toilet ajer kalau dtg mood nak mencuci hehe
anamizu said…
fuhhh kena buat pertandingan cuci karpet nti baru ringan sikit keje hehe
Syazni Rahim said…
Ya setuju! Menyusun juga!
Puan Hazel said…
Hah betul, nak angkat sangkut kat pagar tu bercintalah juga kan... Nak² bila basah
Tapi happy bila tengok rumah kemas dan bersih tu best sangatttt
LadyBird said…
rajin basuh karpet...
Nur said…
Rajinnya dia basuh carpet. Ada alat macam water jet tu, ye?
Setuju, membersih itu satu terapi. Puas hati tengok rumah cantik. :)
dear anies said…
berapa lama karpet tu baru kering sepenuhnya?
fanny_dcatqueen said…
Bukan ringan nak cuci karpet 😂😅. Dulu saya selalu minta cleaner di kantor pakai vacum khusus carpet utk bersih2. Biasanya kami sengaja cari saat long weekend. Krn karpet butuh beberapa hari kering.

Pernah nak beli alat wet vacumnya itu, ternyata mahaaal sangat 😂.