TIPS JANTUNG PISANG TIDAK LEBAM

 Assalamualaikum


Selamat petang semua. 


Teringat kisah zaman hamil kan anak kedua dulu LM sangat suka makan jantung pisang rebus dibuat ulam. Masa tu masih tinggal di Segamat. Jenuh la juga tuan suami mencari jantung pisang bila nak makan tu. Nak makan cuma jantung pisang hutan pula tu. Haha. 


Sekarang ni jantung pisang Abu pun LM ngap saja. Alhamdulillah sedap juga, elok tak kelat rasanya.


Bab mencelur jantung pisang, sekejap elok putih, sekejap lebam hitam hasilanya. Tak mencacatkan rasa tapi sakit juga la mata ku ini. Korang rebus macam mana? Share tips sikit!


Orang kata letak mjnyak dan garam. Kita letak tak jadi juga. 


Letak Asam keping, bila belah dan  rebus hitam juga😂


Sekarang ni, LM didihkan air dulu. Masukkan sikit garam dan  2 keping Asam keping. Jagan belah jantung pisang, cuci dan terus masuk ke dalam air mendidih. Dah siap masak baru toskan dan belah. Yes! Cara ni menjadi.




Pernah satu masa tu LM komen pada gambar jantung pisang yang kawan masak. Minta tips macam mana jantung pisang dia elok putih. Jawab dia. RAHSIA. Huhu.. Sedih sangat masa tu. 


Kalian ada tips lain? Share la kat sini, mana tau kot lebih mudah berbanding cara LM tu. 

Post a Comment

6 Comments

Mama Zharfan said…
kalau kat kelantan,masakan utk jantung pisang ni nama dia teresek..biasanya ada dijual time bln ramadhan jer.fav my adik lelaki, MZ pun suka jugak mkn
Suria Amanda said…
Batl LM, jantung pisang tu di rebus dengan garam dan asam keping tapi jangan dibelah...kalau belah dia akan hitam jugak nanti
LadyBird said…
lady x pernah masak jantung pisang..
Warisan Petani said…
Rebus bulat2 sebiji, jangan belah.
Nak makan baru belah.
Pasti tak lebam.
Puan Hazel said…
PH pun suka jantung pisang tapi tak pandai rebus 😅
Tq tips nanti nak try gak
Carneyz said…
Eh eh... boleh pulak main rahsia2 ye. Tak elok kedekut ilmu. OK lain kali rasa nak berulam jantung pisang nak try la cara Lydia ni. Saya pun selalunya lepas rebus mesti lebam jantung pisang tu.