CUCUR SAYUR

 Assalamualaikum.


Petang - petang kalau dapat makan gorengan sedap juga kan? Tapi LM jarang sangat buat makanan untuk minum petang bila anak- anak sekolah sebab mereka balik dari sekolah dah nak maghrib. Terus makan malam saja untuk isi perut.


Hari ni entah hormone apa yang pincang, terasa lapar pula perut LM. Nak terus ambil dinner terasa awal lagi, maka goreng la sedikit cucur sayur untuk kami berdua.

LM cuma guna sayur kangkung. Kebetulan tadi ada beli kangkung dan bayam. Banyak juga kangkung rm2+ boleh buat masak 2 kali. Maka terus ambil sedikit untuk dibuat cucur.




Bahan:

Kangkung

Sedikit kucai

Segenggam tauge

Sedikit bilis

Setengah senduk tepung gandum

Sedikit garam dan air sejuk untuk bancuh adunan. 


Caranya:

Kalian boleh guna sayur apa saja yang jadi kegemaran. Kalau suka sawi guna lah sawi. Kucai tu kebetulan ada dalam pasu LM petik sedikit. Jika tak suka bilis tak perlu letak. 


Adunan ni tak guna banyak tepung. Fungsi tepung cuma nak cantum kan sayur tu saja.


Goreng hingga garing, sedap rangup cucur sayur ni. Makan dengan nasi pun sedap ni. Kalau suka boleh letak sedikit bawang putih dan buah keras sebiji untuk rasa lemak dan wangi, LM tak letak pun, saja buat sikit tadi. Dapat 2 pinggan kira banyak juga. 



Post a Comment

0 Comments