BUNGA KANTAN


Bunga kantan nama diberi. kalau di kampung kami memang bunga ni disebut kantan. Dalam bahasa inggerisnya torch ginger. tempat kalian disebut apa?berbau wangi sangat kerap digunakan dalam masakan tradisional.

setahu saya bunga kantan ada yang berwarna pink, pink cair, merah dan ada juga yang berwarna putih. cuma yang putih biasanya orang buat hiasan kerana bau dia kurang wangi berbanding yang warna pink dan merah.

alhamdulillah ada beberapa kuntum ni, boleh dibuang laksa, asam pedas dan kalau rajin boleh buat kerabu bilis juga dengan bunga kantan ni. sedapnya. nyumss

erm, tiba- tiba terfikir. kalau buat nasi goreng kerabu sedap juga kan? ada kantan, letak kacang panjang sikit, kobis sikit, daun daun ulam hijau dua jenis ke? daging bakar sikit. pergghh mantap!

Post a Comment

1 Comments

  1. saya suka bunga ni! hiris halus2 dan mkn raw gitu jer sebagai ulam bersama nasi. or kalau nasi goreng bunga kantan pun saya suka jugak

    ReplyDelete

Terima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.