Assalamualaikum.
Salam Rabu. Eh dah Rabu harini? sekejap saja masa berlalu. Masak gulai lemak cili api telur itik adalah kesukaan saya sejak kecil. apabila ditambah belimbing buluh lebih sedap rasa dia. tapi belimbing buluh bukan sentiasa ada. kalau ada musim tu ada la. Jika tiada biasanya saya ganti dengan asam keping saja.
Alhamdulillah, menu kampung ni kalau dimasak selalu pun tak pernah jemu. tetap makan dengan penuh selera sebab dah biasa makan sejak kecik kot? ada juga orang tak pandai makan telur itik, pada mereka rasa telur itik ni agak hanyir. cuma pada saya jika kita masak cukup masin, masam dan pedasnya insyaAllah sedap tak hanyir pun.
11 Comments
sedapnya gulai telur itik tu...lama tk mkn
ReplyDeletelama tak makan teluk itik buat masak lemak nie...selalu telur masin je lah
ReplyDeleteYa, saya pun suka campur belimbing buluh. Rasa dia lagi sedap berbanding campur asam keping tu. Bau hanyir telur pun tak ada. Masak pedas sikit ngam.
ReplyDeleteSetuju, kalo bumbu rempahnya banyak, biasanya tak berbau hanyir telur bebek ini. Saya pun suka. Apalagi kalo dibuat telur asin, yg kuningnya sedikit basah. Memang sedap
ReplyDeletememang sedap ni!
ReplyDeleteYa ampun sedapnya. Selalu kalau nak makan telur itik masak lemak suruh kakak Cie masak memang sedap.
ReplyDeleteSuka gulai telur itik ni tapi bila masak telurnya takde la secantik LM ni.
ReplyDeletesedap nya gulai Lemak
ReplyDeleteMemang sedap tambah belimbing buluh ni kan.
ReplyDeleteRasanya sudah lama saya tak makan telur itik, Mbak.
ReplyDeleteSehari-hari konsumsi telur ayam saja.
Besok saya cari telur itik deh ke pasar.
Salam,
Perghh masak lemak telur dengan belimbing buluh memang lauk kampung yang menyengat!
ReplyDeleteTerima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.