Assalamualaikum. ikan cencaru adalah salah satu jenis ikan yang kerap dijadikan ikan bakar. cencaru sumbat belakang walau sesimple mana tetap jadi sedap. setuju?
biasanya cencaru bakar ni disumbat dengan sambal atau kelapa ala-ala serunding mengikut citarasa masing-masing. dicicah dengan air asam atau sambal kicap , perghhh mantap.
Biasanya saya bakar dengan sambal saja, cili kisar, bawang putih dan bawang besar, garam dan sedikit perasa,namun jika rajin tu datang saya sumbat dengan inti kelapa parut siap letak cili, jintan serai dan segala macam rencah.
korang masak apa ikan cencaru biasanya?
p/s: ikan ni tak laku kalau dihidang di dewan makan zaman kami di uitm dulu. dapat makan free pun memilih. haihh tak bersyukur betul!
0 Comments
Terima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.