Assalamualaikum. ikan cencaru adalah salah satu jenis ikan yang kerap dijadikan ikan bakar. cencaru sumbat belakang walau sesimple mana tetap jadi sedap. setuju?
biasanya cencaru bakar ni disumbat dengan sambal atau kelapa ala-ala serunding mengikut citarasa masing-masing. dicicah dengan air asam atau sambal kicap , perghhh mantap.
Biasanya saya bakar dengan sambal saja, cili kisar, bawang putih dan bawang besar, garam dan sedikit perasa,namun jika rajin tu datang saya sumbat dengan inti kelapa parut siap letak cili, jintan serai dan segala macam rencah.
korang masak apa ikan cencaru biasanya?
p/s: ikan ni tak laku kalau dihidang di dewan makan zaman kami di uitm dulu. dapat makan free pun memilih. haihh tak bersyukur betul!
4 Comments
MZ tak reti mkn ikan ni (pernah try rasanya cuma tak kena dgn tekak hahah)
ReplyDeleteZaman Cie asrama sek men memang tak laku kalau ikan ni. Cie pun tak pandai makan ingat tak sedap. Pernah rasa sekali sedap rupanya buat bakar.
ReplyDeleteSama kak. Saya lebih suka di bakar. Kadang pernah digoreng Ama mama. Tp bagi saya sedap dibakar. Apalagi kalo masih segar dagingnya
ReplyDeleteselalunya goreng atau bakar lepas tu cicah cili kicap.. mantap..
ReplyDeleteTerima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.