Karipap adalah kuih kegemaran saya sejak kecil sampai la dewasa. Makin berusia ni susah sangat nak dapat karipap sedap di luar sana. Dulu , zaman kecil kalau petang je banyak kedai tepi jalan jual karipap panas. Pilih saja nak karipap ayam, karipap sardin atau karipap daging atau karipap kentang. Saya suka karipap kentang atau karipap daging. nyumss
Time rajin seronok buat karipap ni, tapi bila datang angin malas memang berbulan pun susah nak buat walau dah pasang niat tu lama.
Saya tak pandai sangat kelim karipap. seadanya saja seperti gambar di atas. Asal jadi boleh la.
Inti kentang kalau ada daging saya tambah saja daging. jika tiada stok daging saya pakai ayam saja. Tapi jika datang angin malas, saya buat karipap kentang tanpa ayam atau daging. sedap je, asal jangan karipap oksigen dah la. hehehe
Korang suka karipap apa?
6 Comments
Mahal pun ye sekarang ni. Selalu terkejut tengok harga. Padahal inti kentang atau keledek je.
ReplyDeleteCantik kejadian karipap Lydia. Saya suka karipap sardin. 😋
ReplyDeleteAmmi suka karipap daging atau sardin. kalau yang daging suka bila ada diletak daun sup di dalam..wangi dan sedap je ditekak ammi
ReplyDeletesaya suka karipap sardin!
ReplyDeleteSha suka makan karipap sardin.. Daging ini jarang jumpa kat area sini..
ReplyDeleteNak buat sendiri memang tak pandailah.. kikiki
Saya suka karipap. Sebenernya di Indonesia juga banyak, tapi beda isi dengan yg saya sering makan di Penang. Kalo Indonesia isi nya bisa kentang dan daging, atau bihun dan telur.
ReplyDeleteKalo di Penang rata2 isinya kari. Dekat kampus saya dulu ada yg jual, sedaaap sangat kak. Macam2, isi ayam, udang, sardin . Fav saya udang dan sardin.
Tapi sedihnya pas selesai pandemi saya balik Penang setelah beberapa tahun tak kesana sebab pandemi, dah tak jualan sellernya. Untung jumpa seller lain, yg sama sedap. Tp lebih mahal 😅. Atau memang harganya sudah mahal
Terima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.