PEKASAM PUYU

 Pekasam ikan puyu, pekasam ikan lampam kerap la saya jumpa, tapi pekasam ikan puyu ni jarang sangat kita jumpa kat sini. Alhamdulillah dapat pekasam ikan puyu.


Teringat dulu zaman saya kecil ada tengok cerita drama apa ntah linda rafar tercekik pekasam ikan puyu.



saya tak pandai makan pekasam, ada sekali tu mak angkat masak hasil air tangan pekasam dia dengan abah buat sendiri, eh sedapnya. tak bau busuk. pekasam tu elok kering tak berair

Korang masak pekasam macam mana? saya goreng garing dan angkat.selepas tu baru goreng garlic, cili padi dan onion sampai garing, curah atas dia


Post a Comment

8 Comments

  1. Eqin pun akan goreng dulu pekasam tu...da siap baru goreng bwang merah dan cili kering banyak2 n nak betul2 garinggg...menambah nasi ni hehe

    ReplyDelete
  2. Sama la cara kita masak ikan pekasam..dulu adik selalu bawak balik pekasam ikan puyu...ikan sepat kering pun dia selalu bawak...mertua dia rajin buat

    ReplyDelete
  3. Cie suka ikan pekasam. Selalu beli. Goreng garing letak bawang & cili, perah limau memang sedap.

    ReplyDelete
  4. Pekasam ikan puyu... sedapnya.
    Cara goreng ikan pekasam samalah, saya pun goreng macam tu juga.

    ReplyDelete
  5. pekasam kalau elok pembuatannya bersih tak berbau sangat. Kak ana suka pekasam wadi atau yang kering dalam beras goreng tu. Aah sama kak ana pun masak goreng pekasan dahulu kemudian tabur bawang dan cili api goreng.

    ReplyDelete
  6. saya tak pernah mkn apa2 pekasam so tak leh nak imagine how it tastes

    ReplyDelete
  7. Saya lebih kurang sama.. goreng garing.. lepas tu goreng bawang yg dihiris yg banyak dan hirisan cili padi dan cili merah.. and tabur atas pekasam..

    ReplyDelete
  8. Saya belum ada bayangan pekasam itu apa. Jadi tak bisa komen suka atau tak. Mungkin di sini ada tp sebutan beda. Penasaran coba pula. Di restoran KL ada jual kak?

    ReplyDelete

Terima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.