Apam Kampung? err awak panggil apam dari tepung gandum, nama apa ye?
Ada orang suka makan apam tepung beras, ada yang suka apam kampung(guna tepung gandum) . Kalau saya, saya suka keduanya asalkan ianya kuih apam
Elok naik sampai gebus mereka. Alhamdulillah.
saya guna resepi ni
3 cawan tepung gandum
5 helai daun pandan(kalau nak buat warna putih atau pink / kuning tak perlu daun pandan)
2 3/4cawan air
1 cawan gula pasir (saya kurangkan 1 sudu besar)
1 paket yis. mauripan@brand apa pun=11gram -(saya guna 1 sudu besar saja)
Kelapa muda di parut dan gaul garam dan kukus.
Caranya:
1).Kisar daun pandan 5 helai+air 2 3/4cwn air. Tapis
2)Campur kan air daun pandan dengan tepung gandum, gula dan yis. Jika nak buat warna pink atau warna lain tak perlu daun pandan, maka curah saja air, yis gula dan tepung. Kemudian gaul sampai rata.
Perap 45 minit. Kacau lagi sekali adunan sebelum masuk dalam acuan. Oles acuan dengan Minyak masak. Panas kan kukus dan kukus 20 minit jika guna acuan kecil, tutup penutup dengan kain agar wap air tidak kena pada kuih dan akan jadi bantat kuihnya tak naik .
5 Comments
waahh sedap ni! Ana pon suka apam-apam ni tak kiralah apam apa pun hehe
ReplyDeleteterliur laaaa...esok nak kena beli ni hahhah
ReplyDeleteTQ share resipi. Nanti nak try buat jugak 😄
ReplyDeleteNice. Agak mudah juga nak buat rupanya ya. Nak cuba buat la nanti. Sedap kalau makan apam panas-panas kannnnn.
ReplyDeleteSaya nih, dulu tak terlalu suka kue2 tradisional seperti ini. Setiap mama bikin, makan sedikit trus tak nak. Tapi setelah besar, jauh dari mama, lihat kue2 macam nih, langsung teringin sangat 😍😍
ReplyDeleteTerima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.