Assalamualaikum.
Petang tadi LM buat kuih apam. Dah lama tak buat kuih kesukaan anak - anak ni.
Resepi sama saja resepi yang biasa guna.
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir(LM guna 3/4 cawan saja)
23/4 cawan air
1 sudu besar yis kering.
Cara:
Campur semua dan biar dia naik dua kali ganda anggaran 1 jam. Panaskan kukus, kacau adunan. Sebelum masukkan dalam acuan sapu Minyak pada acuan terlebih dahulu. Masuk adunan dalam acuan dan kukus 15 minit. Jika bekas besar kukus 30-45 minit ikut saiz acuan.
Semasa mengukus, penutup kukus perlu di tutup dengan kain agar air wap tak masuk dalam kuih.
Ada yang naik gebu merekah. Biasanya bahagian tepi loyang kukus akan merekah.
4 Comments
Kue kampung seperti ini yg saya sukaaaa 😍😍😍😍. Sedaap, apalagi utk teman kopi kan
ReplyDeletesedap gebu gebas hasilnya LM :)
ReplyDeleteSedapnya.mz panggil apam ni apam kukus.pg ni mz bf mkn apam ni jugaklah..beli kat stall
ReplyDeletelama x buat kuih apam..dappp
ReplyDeleteTerima kasih sudi membaca dan komen. Komen yang baik2 saja ye. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.
Andai ada sebarang pertanyaan boleh email saya di lydiamiza23@yahoo.com