KUIH LOPES

 Assalamualaikum 


Ada peminat kuih lopes? 


Kuih lopes tradisional dah jarang jumpa  orang jual. Biasanya cuma pulut yang ditanak dimampat guna cawan atau acuan dan disalut kelapa. Masih nampak butir butir bentuk beras pulut tu. 

Dah lama berangan nak buat kuih lopes ni memandangkan anak anak sangat suka kuih lopes yang di balut dengan daun pisang yang ibu angkat LM buat. Biasanya bila rasa kami akan di hidang dengan kuih tradisional ni 


Nak buat takut tak menjadi. Tapi dalam berani dan takut tetap usaha buat juga. 





Tara.. Siap dah lopes LM. 



Buat tak banyak mana, tapi ada lebih, boleh simpan dan Panaskan sikit sebelum dimakan. 


Alhamdulillah, menjadi. 

LM buat main taram saja. 

Bahan:
Beras pulut - rendam selama 2 jam dengan 3 sudu air kapur makan. Cuci dan toskan. 

Kelapa parut - pilih yang putih dan kelapa agak muda+1 sudu kecil garam. Kukus 15 minit sebelum guna. 

Air gula:
3biji gula melaka+1 senduk gula pasir di masak dengan 2 - 3cawan air. Bila dah larut masukkan Bancuhan tepung jagung supaya air gula menjadi sedikit pekat. Didihkan 5 minit lagi sebelum mati kan api. 

Cara:

Ambil daun pisang anggaran 5 cm dan buat bentuk kelongsong 3 segi. Masukkan beras pulut dan lipat jadi 3 segi. Ikat dengan tali atau cucuk dengan lidi. 

Nak mudah, gabung 5 biji dan ikat serentak.  Kukus selama 40 minit. LM guna noxxa selama 40 minit. Angkat dan toskan. Dan hampir sejuk boleh salut dengan kelapa parut. 

Bagi penggemar lopes traditional pasti kalian rasa sangat teruja nak buat sebab tak susah mana pun buat lopes ni sebenarnya. 




Post a Comment

0 Comments