Assalamualaikum.
Hai selamat tengah hari semua. LM baru nak mula memasak. Baru keluarkan bunga kantan frozen dan daun kesom.
Tempat kalian panggil daun kesom dan kantan dengan panggilan lain ke?
Plan nak buat Asam pedas. Kebetulan haritu ada beli ikan jenahak. Tak masak lagi. Goreng ikan pelaling garing garing dan masak sayur kobis. Tu Je kot?
Korang dah lunch ke tu?
12 Comments
saya suka bunga kantan! hiris2 halus2 dan mkn as ulam (ala2 mkn nasi kerabu)
ReplyDelete2 bahan ni memang wajib ada dalam fridge SA....
ReplyDeleteSudah lunch bihun dengan ayam air fryer tadi.
ReplyDeleteTak masak harini, beli je hehe
Kalau bunga kantan di sini sebut kecombrang atau honje kak.
ReplyDeleteKalo daun kesom, sini pula sebutnya kesum atau daun laksa atau kemangi
Saya sukaaa sangat dua2 nya kalo kecombrang saya sering buat jadi sambal.
Kalo kemangi jadi lalapan atau ulam.
Sedapnya asam pedas!
ReplyDeletePH pun dok plan nak masak juga, daun kesum dah ada, bunga kantan takes pulak ...
Bunga kantan tu wak panggil kecombrang
ReplyDeleteTengok gambar pun dah terbau² wanginya kesom & bunga kantan.. Sedapnya masak asam pedas..
ReplyDeletetengok bunga dan daun ni teringat laksa penang... :D :D :D.. ingtkan nak buat laksa penang tadi...
ReplyDeletesedapnya..masak asam pedas, uish..lagi la sedappp
ReplyDeleteammi panggil daun kesom & bunga kantan juga.
ReplyDeletekalau mama yang panggil dedulu samalah macam fanny & wak panggil...kecombrang ahaks...jawa world
Hari ni buat asam pedas. Kebetulan kena pulak dengan post LM yang ni. Hehe. Sama je panggilnya. Ada nama lain ke?.
ReplyDeleteSama ..bunga kantan dan daun kesum juga ..
ReplyDeleteTerima kasih sudi membaca dan komen. Komen yang baik2 saja ye. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.
Andai ada sebarang pertanyaan boleh email saya di lydiamiza23@yahoo.com