PREP BAHAN MENTAH SEMINGGU


Assalamualaikum. 

Jadual ke pasar LM sedikit berubah. Hujung minggu haritu tak ke pasar, maka harini berkejar la kami ke Pasar untuk prep bahan me ntah seminggu. Misi utama mencari ayam, ikan dan serba sedikit sayur. 

Ikan sekilo setengah LM buat 2 portion. Mudah nak defrost nanti. Udang buat 1 portion, 1 untuk masak esok mak ayah nak datang dan 1 lagi untuk rencah masak mee atau apa saja nanti. 

Sotong pun buat 2 portion. 1 dah masak tadi. Lagi 1 portion simpan untuk masak kemudian. 



 Ayam tadi kami beli 4 ekor sebab ada tetamu nak datang. Siap asing setiap 1 bekas untuk sekali masak. Hati letak dalam plastik lain, kaki dan leher asing dalam plastik lain mudah nak buat sup atau kari untuk roti jala dan sebagainya. Dada ayam LM buat 3 - 4 bekas ikut portion nak masak. Tak la rosak lauk tu bila defrost tapi tak habis guna nak beku kan semula pula. LM risau bab ni, takut keracunan makanan kalau banyak kali keluar masuk peti sejuk. 

Sayur? 
Tak berkemas lagi. Letih sangat rasa badan ni. Minggu ni banyak beli cili dan serba sedikit saja  sayur. 

Korang dah lunch ke tu? LM letih sampai rasa ketar satu badan. Huhu 



Post a Comment

0 Comments