Daun kesum, antara tanaman herba yang sering diguna pakai dalam masakan tradisional. biasanya jika orang Melayu di Malaysia ni daun kesum kita guna dalam masakan seperti asam pedas, patin tempoyak dan juga daun muda boleh dibuat ulam sebab baunya wangi
Dalam laksa juga biasanya kita letak daun kesum.
Daun kesum ni walau harga dia tak mahal tapi bila nak beli setiap kali nak guna agak leceh juga. maka, bila ada stok daun kesum tu biasanya lebihan tu akan kami semai rendam dulu batangnya bagi berakar dan terus tanam di dalam pasu.
jika tak mahu rendam boleh terus cucuk ke dalam medium tanaman dengan menggunakan bahagian pucuk nya anggaran panjang sejengkal. insyaAllah elok hidup dan dapat menjimatkan belanja dapur juga.
8 Comments
ooo macama tu erk cara tanam dia..sblom ni pernah tanam...susah nak hidup kata PZ
ReplyDeletepernah tanam dan kdg2 hidup kdg2 tak bertahan lama
ReplyDeletebetul kak....saya beli ada lebihan sikitterus cucuk kat pasu nanti dia naik sendiri
ReplyDeletePernah cuba beberapa kali tanam tapi tak pernah nyer berjaya hidup hahahaha.. Bukan bishe bishe org yg bloh tanam daun kesum ni hahahaa :D
ReplyDeletebetul sgt tu LM daun kesum ni berguna sgt terutama utk masak asam pedas & laksa hehe
ReplyDeleteNak try tanam tapi belum berani. Ketumbar jawa baru ni try tanam, dah menyembah bumi. Aduii.
ReplyDeleteDaun kesum ni sekali beli banyak dapatnya. Jadi petik daunnya simpan dalam peti ais. Pernah cuba nak tanam, dah tumbuh akar tapi tak hidup pula bila transfer dalam tanah. Nantilah cuba lagi. Wajib ada dalam asam pedas, baru sedap. Saya guna untuk masak ni jelah. Nak masak laksa tak pandai. Memang jimat kalau dapat tanam. Nak makan pun petik je dapat yang fresh. Untung sangat.
ReplyDeletesedap....suka aroma daun kesum ni...
ReplyDeleteTerima kasih sudi membaca dan komen. Mohon komen yang baik2 saja. Segala komen berunsur fitnah atau kata2 kesat saya akan delete.